ARABULUCULUK NEDİR ?

Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

ARABULUCULUK TÜRLERİ

*Zorunlu Arabuluculuk: Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açılmadan önce arabulucuya gidilmesinin zorunlu olmasıdır.  Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Mevcut yasal düzenlemelerimizde Ticari davalar ve İş davaları(işçilik alacakları/tazminatları, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, işe iade talepleri) zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

*İhtiyari Arabuluculuk: İhtiyari arabuluculuk, tarafların bir arabulucuya gitme zorunluluğu olmadığı halde uyuşmazlığın çözümü için dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı tercih etmesidir. Tarafların üzerinde tasarruf edebilecekleri her türlü özel hukuk uyuşmazlığıyla ilgili ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurabilir.

ARABULUCULUĞA BAŞVURU, SÜREÇ VE SONUÇ

Arabuluculuk süreci adliyeler bünyesindeki arabuluculuk bürolarına başvuru yapılmasıyla başlatılmaktadır. Arabuluculuğun zorunlu olduğu hallerde arabuluculuk bürosu resmi sicilden görevlendireceği arabulucuya sürecin yürütülmesi ve sonuçlandırılması görevini tevdi etmektedir. Görevlendirilen arabulucu başlatmakta ve yasal aşamaları takip ederek toplantı günleri belirlemek suretiyle etkin müzakereleri başlatıp süreci sonuçlandırmaktadır. İhtiyari arabuluculukta taraflar aralarında anlaşarak belirleyecekleri arabulucu ile süreci yürütüp tamamlayabilmektedir. Her iki durumda da tarafların karşılıklı menfaatleri gözetilerek kazan-kazan yöntemiyle süreç yapıcı  olarak sonuçlandırılmakta ve anlaşma olması halinde düzenlenecek anlaşma belgesi mahkeme ilamı niteliğini taşımaktadır. Anlaşma olmaması halinde uyuşmazlığın çözümü taraflarca yargı yollarına taşınabilmektedir.